ma t/m vr

08:00 – 10:35 uur
11:15 – 12:30 uur
13:30 – 15:00 uur

Informatie pneumokokkenvaccinatie

Informatie pneumokokkenvaccinatie

In week 43 / 44 kunt u een oproep verwachten voor de griep- en pneumokokkenprik mits u binnen de doelgroep valt.

De prikken zullen worden gegeven op zaterdag 12 november tussen 9.00 uur en 11.00 uur en op woensdag 16 november tussen 16.00 uur en 18.00 uur.

Mocht u deze data niet kunnen, bel dan ná 21 november met de praktijk. De kans bestaat echter dat de prikken dan op zijn, dus dat u geen griepprik meer kan krijgen.

Vóór 12 november zullen er geen griepprikken worden gegeven, geen uitzonderingen.

injectie

Hoe werkt de pneumokokkenprik?

De pneumokokkenprik beschermt u tegen het krijgen van ziekten die worden veroorzaakt door pneumokokken. Dit zijn bacteriën. Eén van de meest voorkomende ziekten door een pneumokokkenbacterie bij mensen vanaf 60 jaar is een longontsteking.

De pneumokokkenprik is veilig en wordt al sinds 1983 aan mensen toegediend. Er is dus veel ervaring met dit vaccin.

Er zijn meer dan 90 typen pneumokokken. De pneumokokkenprik beschermt u tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken. Dit betekent dat u niet meer besmet kunt raken met deze typen pneumokokken. De prik beschermt dus niet tegen alle pneumokokken. Jaarlijks worden ongeveer 6.000 mensen van 60 jaar en ouder opgenomen met een pneumokokkenziekte. Hiervan overlijden 900 mensen. De pneumokokkenprik kan jaarlijks 800 ziekenhuisopnames en 120 sterfgevallen voorkomen.

Na ongeveer 2 weken geeft de pneumokokkenprik bescherming.

Wel of geen pneumokokkenprik nemen?

Als u een pneumokokkenziekte hebt gehad, dan kunt u niet nog een keer ziek worden door hetzelfde type pneumokok waar u ziek van was geworden. Uw lichaam heeft daartegen afweer opgebouwd. Maar u kunt nog steeds een pneumokokkenziekte krijgen door andere typen pneumokokken. Als u al een keer een pneumokokkenziekte heeft gehad van één van de 23 typen, is het dus nog steeds verstandig de prik te halen en u te beschermen tegen de 22 andere typen.

U kunt op de eerste dag wat pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Ook kunt u, net als na elke andere vaccinatie, last krijgen van lichte koorts en spierpijn. Dit gaat meestal binnen 1 tot 2 dagen over. Uit onderzoek blijkt dat de bijwerkingen die u kunt krijgen niet erger zijn als u de griepprik en pneumokokkenprik in 1 keer krijgt.

Heeft u een uitnodiging ontvangen voor de griep- en pneumokokkenprik, vergeet uw brief dan niet mee te nemen! Zonder brief kunnen we u helaas de vaccinaties niet geven.

Huisartsenpraktijk Beijum